In de wintermaanden gaan veel mensen op vakantie naar één van onze buurlanden om te wintersporten. In Nederland hebben wij geen bergen voor wintersporters, maar Nederland is juist wel interessant voor de zomerse watersporten. In een land als Nederland zijn watersporten enorm populair en dat is niet zo gek, ons land is omringd door water en er staat altijd voldoende wind. Zo hebben we een hele lange kustlijn, maar hebben we ook verschillende mooie meren waar je goed je watersporten op kunt beoefenen. Watersporten als windsurfen en kitesurfen zijn al jaren populair en tegenwoordig weet ook iedereen wat suppen is, want in elke grote stad zie je wel iemand met een supboard door de grachten gaan. Maar er is één sport die nog niet zo bekend is bij het grote publiek, maar echt een hype is bij alle watersporters: Wingfoilen.

Dit is wingfoilen

Wingfoilen is een sport die zijn oorsprong in Hawaï kent. In Hawaï het Wahalla voor watersporters wordt wingfoilen al even beoefend, sinds een paar jaar nu ook in Nederland. Wingfoilen heeft veel weg van windsurfen en kitesurfen maar is toch op twee punten wezenlijk verschillend. Allereerst het zeil. Bij kitesurfen heb je een grote vlieger ver boven je hoofd hangen waarmee je snelheid maakt en met windsurfen heb je juist een surfzeil vast aan het board die de wind vangt. Met wingfoilen is dit anders. De wing is een soort losse vlieger die je met twee handen dichtbij je houdt. De wing is licht van gewicht omdat je voor een lange periode je armen omhoog dient te houden. Door met de wing schuin voor/boven je wind te vangen, zul je zien dat je vooruit gaat. Hoe meer wind je weet te vangen, hoe sneller je gaat. Door de wing te kantelen en naar links en rechts te sturen, speel je met de snelheid en de richting. Het tweede verschil is het board. Een foilboard is een speciaal surfboard Waar onderaan een foil gemonteerd kan worden. Een foil is een soort van vin die je ook vaak onder boten ziet. Wanneer je snelheid begint te maken zorgt de foil dat je behalve vooruit ook omhoog gaat. Voordat je het weet surf je niet op het water maar boven het water. Volgens ervaren wingfoilers een ervaring die nergens mee te vergelijken is.

Hoe leer je wingfoilen?

Net als bij veel andere watersporter geldt bij wingfoilen ook dat je vaak zult vallen en weer moet opstaan om het onder de knie te krijgen. Hoewel ervaren watersporters het sneller onder de knie zullen krijgen, is het ook voor hun een nieuwe ervaring waar ze eerst aan zullen moeten wennen. Voor startende watersporters raden we altijd aan eerst een les te volgen. Er zijn vele surfscholen in Nederland die tegenwoordig wingsurf- en windsurflessen aanbieden. Door onder begeleiding van een ervaren instructeur alles te leren, weet je zeker zodra je voor jezelf gaat dat je genoeg ervaring hebt om er ook van kunnen te genieten en niet telkens omvalt.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *